Base commissioned on exclusive Glan Conwy development

10/2/19
Base Architects were involved with the initial design, planning and detailed building regulations package of work for this development of four exclusive new homes in the grounds of an existing art deco property on the boundary of Glan Conwy, Conwy, North Wales.

The existing house sits within an elevated position with views of the Conwy estuary with the garden falling away to a level that is adjacent to neighbouring properties. As part of our proposal we also looked at extensively remodelling and extending the existing property with a contemporary addition, creating large open plan spaces that had a direct engagement with both the garden and panoramic views.

The four new build homes were carefully positioned within the land parcel to provide a driveway into the lower section of the site as well as an access point into the properties that captures the views from an elevated position without creating a visual break to the original property.

Due to the positions, site constraints and levels it was decided that the proposal would consist of 'upside down' living accommodation with kitchens, dining spaces and driveway access residing within the upper ground floor level.

The internal layout was configured for each plot to hint at the views beyond as you enter but it's not until you enter the kitchen that you see the full extent of the view through extensive glazing. Projecting balconies provide level access out from the kitchen space for warm summer evenings whilst also providing an element of solar shading to the bedrooms below.

The roof system is finished with sedum (grass/green) roofing adding to the green credentials and there is hidden garaging to each of the new properties at the lower level of the site.

The properties are being built by Brenig Homes and are due for completion later this summer.

003MI