Green light for 'Grand Design' in Conwy, North Wales

10/3/19

Work is underway on a luxury 'Grand Design' scheme in Conwy, North Wales, that will make the most of stunning views over the Conwy River. Our design for the one-off property focused on 'upside down' living to take account of the sloping site and maximise the views across the Conwy River.

We were commissioned by Brenig Homes to design the unique home, which will be a replacement dwelling for the former single storey property at Llandudno Junction.

As Base Director Harry Reece explains, a creative and innovative approach will result in a contemporary family home offering the best in luxury living:

"As the original property was carved into a rock ledge, our working area and property position was limited to that of the original dwelling so we had to work with the landscape and produce architectural design details to find a deliverable solution.

"The rear and side of the site formed a raised outcrop with the other side falling down to a lower plateau of 7m, so the principle elevation was fixed and we had to consider cantilevering sections out across the land that fell away.

"This cantilevered section allowed us to create additional floor space and subsequently provide a stairwell to a first floor to produce a four-bedroom property with walk-in wardrobes and ensuite provision. It also gave us a structure to incorporate balconies from the living space to address the lack of garden amenity.

"The use of a sedum 'green roof' mono-pitch solution meant we were able to reduce the visual impact on the additional storey to existing properties at the rear which were elevated from our position.

"Based on the entrance being fixed to the existing driveway we introduced a slate 'fin' that carved through the entrance elevation creating a dramatic architectural feature, whilst also serving as a visual break between the primary day to day entrance and the rear utility entrance. This ensured that the main pedestrian elevation did not become confused and appear ill thought through.

"The finished proposal was very exciting and, working close with Conwy Council, we gained supportive comments on both the design and principle of the development."

Rocklands