Wood Lane, Wollerton


This project incorporated the conversion, remodelling and extension of an existing outbuilding at Wood Lane to create an independent, contemporary residential dwelling. 

The final design was sympathetic to the history and fabric of the original barn and created a two storey element which included first floor bedroom space. 

However, the existing king post trusses restricted both the usable and accessible space that could be created at first floor level, but with careful consideration an effective design was developed that resolved this issue whilst utilising the existing Architectural features.

The single storey extension provided additional living space along with large areas of glazing which provide a link with the external space.

In order to create a seamless link to the proposed extension a glazed strip was chased into the brickwork of the barn and provided the junction between new and old. This feature also provided natural light into the original barn which is always a concern when carrying out conversion work.

Base Architects carried this scheme from concept to completion including the management of a competitive tender, and onsite support to the Contractor. 

Upon completion of the project the scheme received accreditation under the ‘best change of use category for conversion’ for the LABC Awards at both County and Regional level. The project will be now be presented at a national competition in 2015 for consideration.


Project
Barn Conversion & Extension

Location
Wollerton, Shropshire

Size
150m2

Status
Completed