Melverley House


This scheme was initially designed by the Client as a contemporary small dwelling which looked to meet Passivhaus requirements.  

The cranked design and double storey height living area incorporates full height glazing which looks onto the garden, making the property feel spacious whilst benefitting from generous amounts of natural daylight, creating light and airy spaces.

The building uses only natural materials and is constructed from a double 300mm thick timber frame which contains recycled newspaper as insulation. 

An array of solar panels on the zinc mono pitch roof and automatic ventilation makes the building permanently warm at negligible running costs.

Base Architects were commissioned on the scheme following a previous planning approval. We then then progressed the development of the detailed building regulations and construction drawing package, through to the competitive tender and administration of the Contract during the onsite construction phase of work.

Project
New Build Dwelling

Location
Ludlow

Status
Completed