The Old Shop



This project involved the extensive remodelling and extension works to an existing building which had a historic use as a local village shop, and Base Architects were engaged to initially develop and progress the concept design and subsequent planning application submission.

Following a positive planning approval we then progressed the development of a building regulations and construction detailing package of works which enabled the Clients to run a competitive tender, and manage the onsite construction stage independently.

Whilst reviewing the Clients brief, and during the development of the initial design, it was key to ensure that the existing form of the dwelling was correctly rationalised without over complicating the structure which would have incurred additional construction costs.

The Client's Architectural preference was to highlight the original character of the dwelling and marry it alongside modern contemporary form, with a crisp open plan internal living environment.

The site had complicated levels to the rear with a much higher plateau and it was important to ensure that any design related back to a garden provision as well as ensured that as much natural light penetrated the heart of the property.

Project
Extension & Property Remodelling

Location
Vennington, Shropshire

Size
150 m2

Status
Completed